Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/smkdpk/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Cara-cara buat ayat power dalam karangan..
smkdpk.com
April 29, 2017, 03:37:05 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Sekiranya anda ingin berkongsi bahan dari forum SMKDPK dengan pihak luar, sila catatkan puncanya. Kalau tidak, kelayakan pengguna forum SMKDPK akan ditamatkan tanpa sebarang notis.
 
   Home   Help Search Calendar Members Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Cara-cara buat ayat power dalam karangan..  (Read 7429 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
LEMBAGA
Certificate (0-49 posts)
*
Offline Offline

Posts: 28


OAG IS kOrAnG IKON


« on: August 11, 2007, 06:01:47 AM »

Menjelang peperiksaan menengah rendah (PMR) yang semakin menghampiri, saya ingin berkongsi dengan calon-calon PMR tentang tips-tips membina ayat yang gramatis (power la org cakap..) ;D ;D 8)

 
1.Mencontohi bahasa daripada berita yang disiarkan oleh rangkaian televisyen atau radio yang berbahasa    Malaysia

2.Bina ayat seolah-olah anda sedang menjadi pembaca berita atau wartawan(tiru ayat karam singh walia sebab dia pndy buat peribahasa..  ;D

3.gantikan perkaaan biasa dengan perkataan yang lebih gramatis
   
e.g.     berkesan>efektif
          tumbuhan>flora
         
4.Dengar dengan teliti dan penuh tumpuan tatkala pendidikmu sedang menurunkan ilmunya..  ;D  :-X (senyap dan jangan menyampuk)   

5.Baca suratkhabar atau buku atau majalah ilmiah :) bukan Mangga >:(, Remaja >:(, atau apa sahaja majalah yang mengarut tu.. Lepas PMR nak baca lantak korang lah     

6. Memandangkan anda kebanyakannya sudah diyakini akan mendapat A dalam Bahasa Iban, apa salhnya anda tolong diri sendiri dengan bertutur dalam Bahasa Malaysia..

Cubalah... :) ;) :) :) ;) ;)

LEMBAGA perperiksaaan Malaysia (anak murid) :) ;D ;D
Logged

tiada Hari tanpa BOLASEPAK, buku, teknologi, solat.
tetapi, ada bulan tanpa bolasepak-bulan puasa
ahak$
Impossible is nothing.
ghostbuster
Certificate (0-49 posts)
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #1 on: August 16, 2007, 01:25:06 AM »

Salam sejahtera Lembaga dan ahli forum sekalian ;D

Saya tertarik dengan isu yang dikemukakan oleh Lembaga, tahniah kerana anda peka terhadap isu bahasa. Saya juga ingin berkongsi beberapa panduan untuk meningkatkan penguasaan bahasa anda, iaitu:

1.   Catat mana-mana kosa kata baharu yang anda jumpa dalam buku kecil, anda boleh menggunakan buku 555. Apabila ada masa lapang, ringankan lah tulang merujuk kamus dan baca koleksi maklumat dalam buku kecil anda. Statistik, fakta atau perkara yang menarik minat anda pun boleh dimuatkan dalam buku yang sama. Jangan biarkan masa anda berlalu tanpa anda berusaha membaiki diri walaupun sedikit.

2.  Biasakan diri anda berbahasa Malaysia dengan guru anda, terutama guru subjek tersebut. Tidak salah berbahasa ibunda anda tetapi saya pasti anda sudah biasa berbahasa tersebut dengan ibu bapa di rumah, rakan-rakan di asrama mahupun peniaga di pekan Betong. Saya pasti guru anda akan seronok melihat kesungguhan anda berbahasa dengan baik.

3.  Jangan sesekali mengajuk atau memperlekeh guru anda apabila sang pendidik anda itu mengajar atau pada ketika guru anda melakukan kesilapan dari segi sebutan atau fakta. Walaupun dia mungkin tidak marah apabila anda mengajuk tetapi bak kata orang dulu-dulu, tidak berkat ilmu kalau begitu caranya kita menuntut ilmu daripada orang berilmu.

Jadi, selamat mencuba ::)
Kepada pelajar yang bakal menduduki PMR tahun ini, pelajar 3A, 3B, 3C dan 3D termasuk anda Lembaga, selamat berjuang, pecah rekod tahun lepas, jangan mudah dikuasai emosi atau kebimbangan akan gagal dan yakin boleh!
Logged
LEMBAGA
Certificate (0-49 posts)
*
Offline Offline

Posts: 28


OAG IS kOrAnG IKON


« Reply #2 on: August 16, 2007, 10:08:19 AM »

Salam sejahtera.
Terima kasih kepada ghistbuster kerana sudi berkongsi tips-tips bahasa. terima kasih juga atas kata-kata dorongan dari anda dan saya amat menghargainya. 8) 8) 8)
Logged

tiada Hari tanpa BOLASEPAK, buku, teknologi, solat.
tetapi, ada bulan tanpa bolasepak-bulan puasa
ahak$
Impossible is nothing.
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!